Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Πως είναι - Πως θα έπρεπε να είναι... ΕΙΣΑΓΩΓΗ



ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Μέσα από την παρούσα σελίδα θέλω να εγκαινιάσω έναν προβληματισμό για μικρές και μεγάλες αναγκαίες παρεμβάσεις, σε επίπεδο πόλης και γειτονιάς. Μια προσπάθεια να ονειρευτούμε μέσω της δυνατότητας που μας παρέχουν οι νέες τεχνολογίες, το πως θα μπορούσαν και πως θα έπρεπε να είναι μερικά σημεία τα οποία στην πλειονότητα των περιπτώσεων, είναι "αφημένα στην τύχη τους".

  Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως δεν έχουμε σοβαρότερα προβλήματα από αυτά. Το γεγονός αυτό όμως είναι κάτι που δεν πρέπει να συγχέεται με το δικαίωμα στο όνειρο. Γιατί η ανάπλαση και ο εξωραϊσμός μιας περιοχής ώστε αυτή να εξυπηρετεί σωστά τους κατοίκους της, πρέπει να είναι ο απώτερος σκοπός.

  Δεν θα μιλήσουμε λοιπόν εδώ για τα τεράστια εκείνα έργα που μπορούν να γίνουν στον τόπο μας όπως το πάρκο τεχνολογίας, το πάρκο περιβαλλοντικής αγωγής, το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, το πάρκο πρότυπης αγροκαλλιέργειας κ.ά. αλλά για όλα εκείνα τα μικρά, τα σχεδόν ανέξοδα που μπορούν να γίνουν και να βελτιώσουν σε μεγάλο βαθμό την καθημερινή μας ζωή στην πόλη.

  Τα παραδείγματα πολλά. Ειδικά στην περιοχή του Κόκκινου Μύλου που διαμένω επιγραμματικά θα μπορούσα ν' αναφέρω:

  1. Επισκευές και διαμορφώσεις των πεζοδρομίων της λ. Φιλαδελφείας (μου κοινοποιήθηκε επίσης από την Εύη Παντελιά).
  2. Μετατροπή της Αγ. Κων/νου & Ελένης σε ήπιας κυκλοφορίας με διαμόρφωση πεζοδρομίων, από το "Τέρμα" (τριγωνάκι) και τουλάχιστον μέχρι το ύψος του 4ου Δημοτικού
  3. Διαπλάτυνση του πεζοδρομίου μπροστά από το 4ο Δημοτικό κατά τουλάχιστον 2,5 μέτρα αφήνοντας μόνο 3 μέτρα για την κυκλοφορία οχημάτων, με παράλληλη χρήση ως πάρκινγκ του μπροστινού προαυλίου που δεν χρησιμοποιείται.
  4. Μονοδρόμηση της Αρκαδίου Κρήτης στο τμήμα από Μετσόβου μέχρι Αγ.Κων/νου & Ελένης και με αυτή την κατεύθυνση και διαπλάτυνση του πεζοδρομίου στην πλευρά του Λυκείου με ταυτόχρονη φύτευση.
  5. Ξεκαθάρισμα των ορίων με το Δήμο Ν. Φιλ/φειας και (επιτέλους) ένταξη στο σχέδιο πόλης με αξιοποίηση-διαμόρφωση του χώρου στην Αγ. Κων/νου και Κωστή Παλαμά (απέναντι από την πιτσαρία Πορτορίκο).
  6. Διαμόρφωση πάρκου και χώρου πάρκινγκ για τον σταθμό του προαστιακού στο ΟΤ 446 (Αρκαδίου Κρήτης και Κων/πόλεως).
  7. Επαναδιαμόρφωση και φύτευση των νησίδων στον ανισόπεδο κόμβο της Κων/πόλεως (στο ύψος της SALINOX) προς αποφυγή των συχνών ατυχημάτων. Επέμβαση και από τις 2 πλευρές των γραμμών του τρένου.
  8. Πεζοδρόμηση της οδού Λευκάδος μπροστά από το 14ο Δημοτικό και διαμόρφωση σε ήπιας κυκλοφορίας της Θεαγένους, μπροστά από 14ο Νηπιαγωγείο.
  9. Διαμόρφωση χώρου στο ΟΤ 436 και νέα παιδική χαρά (όπως προβλέπεται από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό) στο ΟΤ 436Β (απέναντι και Βόρεια του 4ου Γυμνασίου).(μου κοινοποιήθηκε επίσης από τον Ακη Δουκλιά).
  10. Διαμόρφωση χώρου πρασίνου στο ΟΤ 389 (Δερβενακίων & Κων/πόλεως) (έχει τεθεί από τον Βασίλη Γραμέλη).
  11. Διαπλάτυνση πεζοδρομίου μπροστά από το 17ο Νηπιαγωγείο.
  12. Επισκευή του χώρου γύρω από Ιερό Ναό Αγ. Κωνσταντίνου & Ελένης (πάγιο αίτημα των εφημερίων του Ναού).
  13. Μικρές αλλά σωτήριες πολλές φορές επεμβάσεις στο οδικό δίκτυο (παράδειγμα η συμβολή Κων/πόλεως και Ερμού όπου χωρίς λόγο το αδιαμόρφωτο πεζοδρόμιο αφήνει χώρο για ένα αυτοκίνητο με μεγάλο κίνδυνο ατυχήματος, επικινδυνότητα που άρεται αυθημερόν, βλ. φωτο)
  Ακόμη, πάρα πολύ σημαντική θεωρώ την τροποποίηση του σχεδίου στον νότιο τμήμα της Αττικής οδού και ανατολικά της Λ. Φιλαδελφείας, όπου ρυμοτομούνται κατοικίες χωρίς προφανή λόγο.

ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΙΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ, ΤΙΣ ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΑΣ ΕΔΩ Η ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟΥ, ακόμη και τηλεφωνικά.

3 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 14. Επίσης, ένα δυσκολότερο εγχείρημα θα ήταν η διαμόρφωση ποδηλατόδρομου και πεζόδρομου περιπάτου στην Κωνσταντινουπόλεως, κατά τα πρότυπα του αντίστοιχου των Αγίων Αναργύρων (βλ. φωτο) και φυσικά με απώτερο σκοπό τη διασύνδεση με αυτόν. Εχοντας μεγαλώσει σ' αυτό τον δρόμο και ζώντας τον καθημερινά, έχω διαπιστώσει (και μπορεί να το δει οποιοσδήποτε διερχόμενος) πως τα τελευταία χρόνια και κυρίως τις απογευματινές προς βραδινές ώρες, ο δρόμος αυτός κατακλύζεται από κόσμο που αθλείται. Ποδήλατα, οικογένειες, αθλούμενοι και τελευταία πολλούς ηλικιωμένους καρδιοπαθείς. Εχει δηλαδή μετατραπεί σε αυτό που λέμε "δρόμος fitness" μιας και λόγω της ελαφράς του κλίσης, της σε μεγάλο μήκος ευθυγραμμίας του και του μεγάλου πλάτους του, προσφέρεται πολύ για τον σκοπό αυτό. Έχει καταστεί λοιπόν πέρα από αναγκαία η "απομόνωση" των δραστηριοτήτων αυτών μέσω ειδικής διαμόρφωσης. Θα ακολουθήσει "οπτικοποίηση" και εξειδικευμένη πρόταση στο εγγύς μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. θα ηθελα να σας θεσω ενα πολυ σημαντικο θεμα, οπως εγω νομιζω, κυριε πεδιαδιτη.
    τα δυο ρεματα που περνουν μεσα απο την περιοχη μας ειναι εστιες μολυνσης και χωροι αποθεσης σκουπιδιων. θα μπορουσε μια δυο φορες τον χρονο να καθαριζονταν και να ψεκαζαμε και για τα εντομα.
    δεν λεω να σκεπαστουν γιατι θεωρω οτι το κοστος ειναι τεραστιο και δεν νομιζω να ειναι και αρμοδιοτητα του δημου, αλλα τουλαχιστον μια δυο παρεμβασεις τον χρονο δεν ειναι τιποτα..!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή